You are here: Home // Gondolkodj! // Korrupció

Korrupció

Hallgattam egy agymenést valamelyik rádiócsatornán a Transparency International egyik emberétől, hogy ők jól felmérték a dolgokat és milyen rossz dolog a korrupció és mennyire tisztességtelen dolog ilyet csinálni. Szégyellje magát mindenki, aki még csak gondolni is mer arra, hogy bárki döntését is „megtámogassa” egy kis extra figyelmességgel!

Na, itt álljon meg a fáklyás menet! Mondaná Laci barátom, de róla tudni kell, hogy mivel erősen érdekelt a szalmabála bizniszben ezért kicsit idegenkedik mindenféle fáklyás felvonulástól. 🙂 Nem csak arról van szó, hogy mióta világ a világ mindig is létezett korrupció. Mára már azt lehet mondani, hogy a játékszabályok részét képezi ez a fajta „döntéstámogatás” (különösen igaz ez a volt szocialista országokban). Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy aki nem a játékszabályok szerint próbál játszani, az nagyon gyorsan a játékon kívül találja magát. Ma egész egyszerűen versenyhátrányba kerül az, aki máshogy cselekszik és mint tudjuk, „hülyeség ellen nincs mentődobás”…

A fontosabb vonatkozása ennek a kérdésnek, hogy ez nagyon az „amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kis ökörnek” típusú forgatókönyvre emlékeztet engem. El kell keserítenem minden lángpallosos hófehér tógás erkölcscsőszt, hogy ők is heti, havi szinten rendszeresen fogadnak el megvesztegetést, csak annyira elvakítja őket a lángpallos lengetése, hogy észre sem veszik mikor csúsztatnak bele a zsebükbe mindenféle apróbb ajándékokat a döntésük befolyásolása érdekében!

Nem… Persze, hogy nem rád gondolok! Te soha nem tennél ilyet! Én azokról beszélek, akik képesek megvenni egy olyan mosogatógépet, amihez kapnak 2 doboz mosótablettát ajándékba, pedig azért a pénzért megvehetnék tabletták nélkül is. Vagy aki elfogadja a kávésbögrét ajándékba, ha cserébe 2 zacskó instant kávét vásárol. Ne is beszéljünk az olyan megvesztegetési kísérletekről, hogy ha veszel valamiből kettőt, akkor a harmadikat féláron kapod. Na látod! Mindenhol olajozzák a gépezetet, hogy jobban menjen…

Te mentél már el azért valaha egy távolabbi boltba, benzinkútra csak azért, mert ott valami matricát/pontot/ajándékot kapsz a vásárlásaid után? Nyitottál már bankszámlát, ahol az első éves kártyadíj ingyenes volt? Szörnyű, hogy mások milyen korruptak. 🙂

Persze a nagy cégeknek ezt is szabad, mert valamiért rájuk más szabályok vonatkoznak, mint az egyszerű emberekre. Pedig ezek a megvesztegetések semmiben sem különböznek attól, mintha az ügyintézésért felelős személy (döntéshozó) teljesen váratlanul talál egy üveg konyakot (vagy ajándékkosarat, vagy pénzes borítékot; ki hol és milyen ügyeket intéz) az asztala mellett és arra gondolván, hogy előre ki szeretnéd fejezni elismerésedet az elvégzendő munkájáért kicsit nagyobb figyelemmel kíséri a te ügyeid alakulását.

Figyeld csak meg mennyivel gyorsabban elkészül az autód is a szervizben, ha beteszel pár tábla csokit a műszerfalra egy „hálám apró jeléül” feliratú cetlivel. A csoki eltűnik a szerelés folyamán, de ez csak annak jele, hogy a szellemek elfogadták a felajánlott áldozatot. Egész mágikus irányzatok, rítusok épültek erre a jelenségre.

Azt hiszed viccelek? Szerinted miért raknak ki karácsonykor a gyerekek tejet és sütit a télapónak? Te hallottál már olyasmiről, hogy a süti és a tej elfogyott, de ajándék nem volt sehol? Na látod, így tanítjuk meg a korrupció hasznosságát a gyerekeinknek! 🙂

A korrupció nem más mint egy tökéletes hívószó, amire az átlag ugrik és habzó szájjal csahol. És amíg az elé dobott koncot marcangolja, addig szépen, ellenállás nélkül kiveszik a pénzét (és ezzel együtt a lehetőségeit) a zsebéből, mondjuk kormányzati mentőcsomagnak álcázva. Egy kormányzati mentőcsomag vagy IMF hitel hosszútávon sokkal nagyobb kárt okoz a gazdaságnak, mint a korrupció.

De egy véreb csak acsarog és támad bárkire akire az urai rámutatnak. Acsarog, támad és közben nincs ideje gondolkodni. De ez jól is van így, mert ha elgondolkodna akkor feltűnne neki, hogy amíg ő szárított/extrudált kutyakaját eszik a földről (4% hústartalommal), addig a gazdái asztalára válogatott színhús kerül.

Nincs értelme ezen felháborodni, ez a világ rendje. Az intelligencia, a gondolkodás képessége az, ami kiemeli az embert az állatvilágból. Talán ideje lenne ezt a képességünket jobban, bölcsebben felhasználni; bizonyítva, hogy már túlléptünk az állati szinten! Talán erről is szól most ez a válság. Talán ezt jelenti a 2012-es korszakváltás és spirituális ébredés. Érdemes lenne végre gondolkodó emberré válnunk…

 

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , ,

4 hozzászólás to " Korrupció "

 1. Zoo szerint:

  Hát barátom elég alaposan gondok vannak az értelmezéssel ! Mivel egy termékhez kapott vagy adott ajándék nem korrupció hanem hanem úgymond vásárló csalogató !

  A korrupciónak igen keményen ártalmas hatása van egy nemzet gazdaságára ! Csak gondolt át még néhányszor mielőtt még Te akarsz bárkinek tanácsot adni ! Ha nem megy akkor legközelebb leírom neked 🙂

  • Elric Freeman szerint:

   Zoo értem én, hogy mire próbálsz rámutatni, csak én már egy lépéssel tovább gondoltam az egészet… 😉

   Maga a jelenség és a kiváltó ok is ugyanaz mindkét esetben. Teljesen mindegy, hogy kapsz egy poharat, ha veszel egy üveg pálinkát vagy kapsz egy boríték pénzt, ha összehozod egy beruházás támogatását. Mindkét esetben kaptál egy kis ajándékot azért, hogy a “megfelelő módon” döntsél egy bizonyos helyzetben.

   A kettő között pusztán nagyságrendbeli különbség van, de az is csak akkor, ha a nominális értéket nézed. Viszont, ha százalékosan határozod meg a létrejövő üzlet és az ajándék értékének arányát, akkor azt fogod tapasztalni, hogy mindkét esetben kb 10%-ot ér az ajándék.

   Egy szóval sem tagadom, hogy bármiféle döntést manipuláló cselekedet káros hatással van a gazdaság működésére. Én pusztán azt állítottam a cikkben, hogy mindkét fajta korrupció együttes hatása eltörpül mondjuk egy bankmentő csomag vagy egy IMF hitel hatásai mellett.

   Amíg mi rágódunk a korrupció gumicsontján, addig a valóban fontos dolgokról szó sem esik. Szép csendben olyan szerződéseket írnak alá a hatalom gyakorlói a mi nevünkben, hogy évtizedekig nyögni fogjuk.

   • Zoo szerint:

    Pontosan ez maga a korrupció. Legyen az egy 10 ezer ft bónusz vagy egy milliárdos ! Mindegy mert megkerüli a rendes utat. Amely esetleg lehetne tudás alapú ! Lásd 4-es metró stb. ez okozza az igazi károkat.És mind annyiunk életére kihat !

 2. Elric Freeman szerint:

  Valóban jó lenne egy olyan világot építeni, ahol tudás alapú döntéseket hoznak (hozunk) ott ahol tudatos döntésekre van szükség és érzelmi döntéseket ott ahol érzelmi döntésekre van szükség.

  A korrupció jelensége csak azért létezhet, mert mi eltűrjük. A felelőtlen politikai vezetés is csak azért létezhet, mert mi eltűrjük. A kérdés csak az, hogy meddig vagyunk hajlandóak tűrni?

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.