You are here: Home // Milliomos elme // Tanácsadók fontossága, avagy te kinek a véleményére adsz?

Tanácsadók fontossága, avagy te kinek a véleményére adsz?

Ha ismeretlen területre merészkedik az ember, akkor könnyen előfordulhat, hogy áldozatául esik a terület „őshonos” ragadozóinak. Ez ugyanúgy igaz az Amazonas esőerdeire, mint a pénzügyek világára. Kezdetben te vagy az „új hús” és minden ragadozó szeretne belőled egy darabot. Ez az amiért a legtöbb ember idegenkedik a tőzsdétől vagy az önálló vállalkozás indításától. Amíg kezdő vagy, addig a játék nem arról szól, hogy mennyit fogsz nyerni, hanem arról, hogy ne veszíts el mindent…

Mit gondolsz, te fogadnál helyi vezetőt egy őserdőben vagy csak úgy belevágnál a kalandba? Mit gondolsz a profi hegymászók miért fogadnak sherpákat? Miért volt/van edzője Kokonak vagy Madárnak? Talán még nem tudnak elég jól bokszolni? Nem hinném, hogy erről lenne szó…

A közös dolog, hogy az előbb felsoroltak mind eredményeket akarnak elérni. Nincs idejük a kerülőutakra, nem akarnak időt, pénzt, presztízst veszíteni a próbálkozással. Nem kóvályogni akarnak az életükben, hanem határozottan, egyenes úton a céljuk felé törnek! Ebben nyújt segítséget a tanácsadó vagy tréner.

Hogy mit szeretnél elérni az életedben azt csak te tudod. Te tudod, hogy szeretnél-e gazdag és sikeres lenni. Te tudod, hogy mennyi időd van erre…

Nemrég láttam egy tehetségkutató versenyen énekelni egy a 80-as éveiben járó nénit. Iszonyat jól énekelt és a közönség állva tapsolta meg. Hatalmas teljesítményt nyújtott a fiatal mezőnyben és hatalmas ovációval ismerte el a publikum. Minden tiszteletem a néninek, hiszen nem törődve a korlátokkal beteljesítette az egyik életcélját. De egy jó menedzserrel ezt már 20-30 éves korára is elérhette volna.

Neked mennyi türelmed és kitartásod van a céljaidhoz? 20, 30, 40 év? Van már saját pénzügyi tanácsadód vagy sikertrénered?

Kényes kérdés, hogy kinek a tanácsára adsz. Ki az akiben annyira megbízol, hogy követed az útmutatását. Manapság a ragadozók roppant ravaszak és kifinomultak! Honnét tudod, hogy többet fizettél a vezetődnek, mint a kannibál törzsfőnök a dzsungel mélyén? 🙂 A pénzügyi világ is egy hatalmas dzsungel és kőkemény farkastörvények uralkodnak benne. Ideje elgondolkodnod mielőtt túl mélyre merészkednél, hogy fizettél-e egyáltalán a pénzügyi tanácsadódnak!

Tudnod kell azt is, hogy senki nem dolgozik ingyen! Senki nem fog a két szép szemedért segíteni neked! Még a régi ismerősöd sem. A szomszéd Józsi gyerekkori haverja meg főleg nem! Ha te nem fizettél a tanácsadásért, akkor jó esélyed van arra, hogy a „kannibál törzs” finanszírozza az idegenvezetődet… 🙂 Még mindig jók a kilátásaid? Még mindig optimista vagy az úti célod tekintetében?

Az a pénzügyi tanácsadó, aki a pénzét a bankoktól, biztosítóktól, bróker cégektől kapja az elsősorban nem a te érdekeidet fogja nézni. Ahogy az egyik nagybátyám szokta mondani: „Az a főnök, aki a pénzt ossza!”. A többi csak marketing és porhintés. Ne higgy a mesékben, ne légy balek!

Alapvető fontosságú, hogy te magad állítsd össze a csapatodat. Ne foglalkozz az üres szavakkal, a tetteket/eredményeket nézd. Képes-e a tanácsadód előbbre juttatni a célod felé? Nem kell, hogy Madár edzője jobban bokszoljon, mint Madár, de kell, hogy maradéktalanul értsen a bokszhoz és az emberi lélekhez. Nem kell, hogy a pénzügyi tanácsadód gazdagabb legyen nálad, de mindenképp függetlennek és jómódúnak kell lennie.

Nemrégiben beszélgettem egy pénzügyi tanácsadóval, akit egy régi ismerősöm szabadított rám (valószínűleg nem tudott róla, hogy én is hasonló területtel foglalkozok). Azt szerette volna, ha befektetek pármillió forintot az ő segítségével. Megkért, hogy mutassam meg neki a pénzügyi kimutatásaimat, hogy megtehesse a legjobb ajánlatot.

Teljesen meg volt lepve, amikor megkérdeztem: “Elnézést, de nem fordítva kéne ennek történnie? Ha azt akarja, hogy megbízzam a pénzem kezelésével, akkor inkább önnek kellene megmutatnia a pénzügyi kimutatásait nekem! Nekem pénzem van, ezt meg tudom mutatni bármikor. Önnek kell azt bizonyítania, hogy alkalmas a kezelésére. Aki a sajátját nem tudja kezelni (tehát nem jómódú), az nem akarjon az enyémmel kísérletezni!”

Az illető megdöbbent. Láttam rajta, hogy még soha nem találkozott hasonló felvetéssel. Erre a kifogásra nem készítették fel a brókercég 2 napos tanfolyamán. 🙂 Hebegett-habogott, próbált mellébeszélni, úgyhogy itt vége is lett a beszélgetésnek…

Javaslom, hogy te se elégedj meg olyasvalakivel, aki csak beszél a dolgokról. Aki előrébb akar jutni, annak olyasvalakire van szüksége, aki éli azt amit javasol.

Egy ilyen tanácsadó persze pénzbe fog kerülni, de jusson eszedbe az ősi „Dakota” mondás: „Olcsóbb ügyvéd, hosszabb börtön!”. Így van ez a tanácsadókkal is: „Olcsó tanácsadó, lassú fejlődés!”.

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , , , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.