You are here: Home // Gondolkodj! // Ki lopta el a 21. századot?

Ki lopta el a 21. századot?

A megtévesztő cím ellenére nem egy Rejtő Jenő (Ellopott cirkáló, Elveszett légió, stb) folytatást fogok írni, hanem egy meghökkentő anomáliát fogok boncolgatni. Ezen cikk ötlete egy baráti borozgatás során merült fel bennem. A marketingesem kérésére leírom „Ez a cikk nem jött volna létre, ha nincs a pincémben pár üveg 15 éves Madeirai bor. Madeirai bor, a kreativitás és a jó hangulat támogatója.” 🙂

De viccet félretéve, elgondolkodtunk azon, hogy mi minden történt a világban amíg ez a jóféle nedű a hordóban érlelődött. Merre haladt a tudomány, a kutatások, a társadalmi és a gazdasági élet az elmúlt 15-20 évben. A végeredmény félelmetes. Valaki(k) el akarják lopni a 21. századot! Az első egy évtizedet nézve sikerrel is fognak járni…

A kilencvenes évek végéig egyfajta folyamatos diadalmenetet láthattunk a legkülönbözőbb területeken. Aztán 2000 környékén menet közben hirtelen „berántották a kéziféket” és látványosan kisodródott minden a megszokott medréből. Sodródás közben az egész emberiség kollektíven beverhette a fejét a „B” oszlopba, mert még az sem tudatosult bennünk, hogy már nem az úton vagyunk.

Nézzük az űrkutatást…

Volt magyar űrhajósunk (lassan már magyar vadászpilótánk sincs), biztosra lehetett venni, hogy 2010 előtt embert küldünk a Marsra. Most 2012-ben eljutottunk odáig, hogy a Föld teljes űrkutatási kapacitását felhasználva 2-3 robot szerencsétlenkedik a Vörös bolygón. Tudom én, hogy hosszú és veszélyes az út odáig. De ki a francot érdekel?

Felfedezők és kalandozók ivadékai minden ember a Földön! Csak az én közeli ismeretségi körömben van tucatnyi ember, aki akár egy nagyobb gardróbszekrényben is kibírná 8 hónapig, ha közben eljuthatna a Marsra. Az egész Földön 7-800 millió ember simán minden kérdés nélkül bevállalná a kockázatot. Az első űrutazóinknak nem volt még WC-jük sem. Simán ürítettek a szkafander szárába és közben meghódították a világűrt!

Kiváló tudósaink és kiváló mérnökeink vannak. Bármit meg tudunk csinálni, amit mondjuk az USA megcsinál, csak sokkal jobban. Atomerőmű, atombomba? Mi csináltuk. Számítástechnika? Mi csináltuk. Dinamó, gyufa? Mi csináltuk. Egy rohadt golyóstolla nem lenne a világnak, ha egy magyar fel nem találja!

Sok pénzbe kerül a kutatás/fejlesztés? „Margit, ez normális???” Miért számítana, hogy mennyit kell kiadnom abból a fizetőeszközből, amit végtelen mennyiségben elő tudok állítani?

Tudjátok mibe kerülne Magyarországból vezető űrhatalmat csinálni? 1 telefonhívásba: „Józsikám, ma menjen 10 perccel tovább a húszezres nyomdagép, mert megfinanszírozzuk a magyar űrprogramot.” Röhögni fogsz, de ez tényleg így megy. Csak most bankmentő csomagok nyelik el a pénzünket. Olyan bankároknak adjuk ezeket a pénzeket, akik magasról tesznek arra, hogy mi lesz az ország és a nép sorsa. Olyan emberek zsebét tömjük degeszre, akik még csak le sem lassítanak a limuzinjukkal, ha egy éhező embert látnak…

Tudjátok mi erről a véleményem? Dögöljenek éhen a bankárok, nekünk a világűrt kell meghódítani! Ott vannak az új erőforrások, ott van az új élettér. Ott van az emberiség jövője!

Informatika

Volt idő, amikor kéthetente, havonta vettünk új hardvert, annyira gyorsan jöttek ki az új generációk. Negyedévente (de legkésőbb félévente) teljesen mértékben átépítettük/kicseréltük a gépeinket (ki emlékszik ma már az EDO Ram-ra). Ha megemlítem társaságban, hogy az első számítógépemben még nem volt winchester, akkor azt hiszik szívatom őket. Volt olyan okostojás, aki erre megjegyezte, hogy „ha olyan csóró voltál, hogy nem futotta vinyóra, akkor minek vagiztál számítógéppel?” 😀 Kis butus, az első vinyóm 40 megabyte-os volt és vagy 80 ezerbe került.

Nemcsak azért fejlesztettünk állandóan, mert high-tech őrült informatikusok voltunk, hanem egyszerűen a programok is megkívánták a folyamatos fejlesztést. Igaz jobbára a legújabb játékok, de még a hálózati eszközök is gyorsan fejlődtek. Amikor elkezdtem „internettel” foglalkozni, akkor a 14,4 kbit/sec számított átlagos sebességnek. Kb 5 év alatt hihetetlen változások történtek. Megduplázódott a sebesség és megjelentek a 28,8 k-s modemek. Hasított a „net”, mint az állat (akkor még BBS-nek hívták) és már előre vártuk 56 k-s modemeket. 56 k a technológia csúcsa, az elképzelhetetlen sebesség. Beindult a pornó biznisz őse, kölcsönösségi alapon, ingyenesen. 🙂 Aztán felgyorsultak az események. Jött az ISDN, aztán Kábel Tv-s net és az egyre nagyobb ADSL. És itt is behúzták a kéziféket (legalábbis az átlagemberek számára). A teljesség kedvéért megemlítem, hogy az üzleti szférában nem állt meg ennyire az élet, de ott is jelentősen lelassultak a dolgok. Ha a fékezés előtti ütemet tartjuk továbbra is, akkor ma minden lakásban minimum gigabiten jön a net (de a 100 Megabit az ziher).

Hol tartok/tartunk ma? A laptopot, amin ezt a cikket írom, kb 3 éve rakta össze nekem az MSI. Belerakattam mindent, ami akkor a top volt és máig kiszolgál engem (pedig nem pasziánszt játszok rajta a hosszú téli estéken). Nemcsak kiszolgál, hanem egyáltalán nem érzem szükségét, hogy egyáltalán elgondolkozzak a lecserélésén. A hőskorszakban az új gép megvásárlása után 4-5 hónappal már úgy éreztem, hogy komolyan el van avulva a vasam…

Autógyártás

Nem értek a témához, de azt tudom, hogy szinte minden amit ma „extraként” tüntetnek fel az autókereskedők, az már benne volt a ’73-as Korvettben. Övfeszítő, légkondi, elektromos ablak, központi zár, tempomat, ablak/tükör/ülésfűtés. Mind-mind durván 40 éves technológia.

De erről is mi tehetünk, mert beszopjuk az „extra” mesét a nepperektől. A hülye magyar még mindig megveszi a 40 éves dolgokat, mint extrát. Srácok, ébresztő! Véget ért már a szocialista rendszer. Tessék végre marketingben és vásárlói tudatosságban is felfejlődni a szabadversenyes kapitalizmus szintjére. Ugyanis ebben élünk…

Igaz van ez a hybrid őrület, de ez is csak parasztvakítás. „Levittük a fogyasztást 5 liter alá”. Wazze, az én 5 éves dieselem vegyes fogyasztása 4,6 l/100km, pedig elég nagy autó. De az asszony kb 20 éves Citroën Saxoja is csak 5,5-öt fogyaszt százon.

Orvostudomány, gyógyszergyártás

Ez a terület kicsit kilóg a többi közül, mert ezen a területen gyakorlatilag mindig is be volt húzva a kézifék. (A sebészek bizonyos értelemben kivételt képeznek, mert a hadiipar számára fontos a sebészeti kutatás.) Nem lepődnék meg, ha a gyógyítás területén minden áttörés úgy történt volna, hogy 1-1 kutató munkássága valahogy elkerülte a hatalom valódi gyakorlóinak figyelmét.

A bizonyíték itt is a józan ész… Be kell látni, hogy az emberek meggyógyítása nem jó üzlet. A jó üzlet az, ha az emberek betegek, de többnyire tünetmentesek. Vagy legalábbis a tünetek nem olyan erősek, hogy megakadályozzák őket a munkavégzésben. Ezen gyakorlatot követve az orvostudomány és a gyógyszergyártók érdekelve vannak abban, hogy élethosszig tartó függőséget alakítsanak ki a pácienseknél. Cukorbetegség, magas vérnyomás, csontritkulás, stressz, magas koleszterin, rák mind-mind véglegesen gyógyítható. Az nem gyógyulás, hogy az ember élete végéig rászorul bizonyos vegyszerekre. De a végleges gyógyulás senkinek nem áll érdekében a betegen kívül.

Egyik barátom kisfia megkérdezte: „Ha betegből olyan sok van gyógyszergyárból, orvosból pedig olyan kevés, akkor hogy lehet, hogy mégis ők hatalmaskodnak?” A kérdés teljesen jogos! A válasz pedig, hogy amíg az egyik oldal magasan szervezett és összehangoltan lép fel, addig a másik oldal szervezetlen.

De nézzük meg a diagnosztikai oldalt is. Még mindig a „középkori” módszert erőltetik. Szúrjuk meg, vegyük a vérét, vágjuk fel! Hátha kiderül valami… Persze egyre érzékenyebbek a műszerek, de mi van, ha maga az egész megközelítés hibás?

Emlékszik valaki a Star Trek sorozat trikorderére? Csak odatartja a doktor a készüléket a páciens közelébe és máris látja, hogy mi a probléma…

Nem mosolyog… 🙂 Nem keverem össze a fantáziát a valósággal, ugyanis nekünk van egy ilyen készülékünk! Kicsit még nagyobb, mint a trikorder, de bőven elfér egy laptop táskában. Szakértő számára a mérés és a kiértékelés együtt kb 5 perc. Az ilyenfajta készülékek elterjedése az egészségügyben a jó szándékú orvosokból valódi gyógyítókat csinálna. A jelenlegi rendszer sajnos a legjobb szándékú orvost is megpróbálja gyógyszerfelíró szakmunkássá alacsonyítani.

A jó szándékú orvosok felelőssége abban áll, hogy nem gondolkoznak. Nem próbálják átlátni az egész rendszer működését, nem keresnek összefüggéseket. Sem a szakmájuk gazdasági, képzési rendszerében; sem pedig az emberi szervezet összetett rendszerében…

Az egész orvostudomány legnagyobb vicce a pszichológia/pszichiátria. Ha jobban megnézzük, akkor nem él olyan ember a Földön, akit ne lehetne besorolni valamelyik „elmebajos” csoportba. Pusztán az, hogy elhiszed, hogy van lelked az már önmagában irracionális. Ha valaki nem tartja magát lélek nélküli biorobotnak, az már „tünet” szerintük. Ráadásul ezen „elmebetegségek” tünetei nincsenek valóban kutatva. Ezek nem valódi kutatáson és tényeken alapulnak, hanem egyszerűen valami nagy tekintélyű (sicc) „doktor” bemondásán. Az ilyenfajta bemondásokat más tudományterületen még csak elméletnek sem fogadják el.

Tudtátok például, hogy ha valakire egy pszichiáter kijelenti, hogy „mentálisan beteg” és elektrosokkal kell kezelni, akkor pusztán az, hogy a páciens nem akarja, hogy sokkolják az önmagában egy elmebaj tünete. Szabad fordításban úgy hívják ezt a betegséget, hogy „a kezelés elutasítása” betegség… 😀

ÉBRESZTŐ! Ki az a beteg állat, aki nem utasítja el az elektrosokkot? Ki az az elmeroggyant, aki nem utasítja el alapból, hogy mindenféle drogokkal telenyomják? Ilyen esetben az egyetlen épeszű viselkedés, ha minden erőddel tiltakozol a „kezelés” ellen!

Amennyi visszaélés ezen a területen van, a leghelyesebb lenne a pszichológiát és a pszichiátriát teljesen betiltani. Betiltani mint az oktatását, mind a gyakorlását. Azután legalább lenne esély a valódi szellem/lélek/elme kutatásra…

Hozhatnám még a példákat az élet szinte bármelyik területéről (oktatás, energetika, mezőgazdaság, média), de talán ennyiből is látszik, hogy mire gondolok. Valamilyen oknál fogva a valódi tudományos kutatások területén számottevő lassulás tapasztalható, pedig a józan ész szerint minden új eredménynek gyorsítania kéne a folyamatot.

Ki az a elit, akinek érdekében és hatalmában áll lelassítani az egész emberiség fejlődését? Mi a valódi oka annak, hogy ezt teszik? A puszta hatalomvágy nem elégséges magyarázat, mert már most is abszolult hatalommal rendelkeznek a tömegek felett. Az emberiség 99%-ának semmiféle beleszólása nincs a dolgok menetébe. Eljátszák nekünk a demokrácia illúzióját, de valódi demokrácia régóta nem létezik.

De a legjobb kérdés az az, hogy: Miért hagyjuk, hogy így legyen?

Elric Freeman
www.teljessegforrasa.hu

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , , ,

2 hozzászólás to " Ki lopta el a 21. századot? "

  1. Találtam egy cikket, ahol tudósok megerősítik a gyanúmat, hogy a fejlődés üteme lassul. Ők megkísérelnek más magyarázatot adni a jelenségre, de ennek ellenére fenntartom, hogy szándékosság is áll a háttérben. Kicsit ijesztőnek találom, hogy a kaptártudatot mint lehetséges alternatívát említik.

    Végül minket is asszimilálni fog a kollektív tudat? “Az ellenállás hasztalan..”

    http://richpoi.com/cikkek/tudomany/megdolni-latszik-a-muszaki-fejlodes-mitosza.html

  2. Sylar szerint:

    Találó a cikk! Szerintem nem állt meg a technikai fejlődés. Csak akik a világot vezetik nem áll érdekükben ,h növeljék az emberiség jólétét. Sőt. Csökkenteni akarják a létszámot. Nekik nem érdekük ,hogy az átlag emberek is élvezzék a technika vívmányait.

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.