You are here: Home // Gondolkodj! // Van fejlődés!

Van fejlődés!

Van fejlődés! Felül kell bírálnom az előző cikkemben írt dolgokat…

Most már belátom, hogy csak felületesen szemlélve tűnhetett úgy, hogy lassult a fejlődés. Nemrégiben felkeresett két marcona külsejű (ámbár aranyszívű) úriember, akik meggyőzően érveltek a robbanásszerű fejlődés mellett. Teljes mértékben meggyőztek!

El nem tudjátok képzelni, hogy mennyire meggyőző tud lenni egy 9mm-es parabellum csöve úgy 2 cm távolságból. 🙂

Kedvesen, már-már atyai türelemmel mutattak meg nekem egy teljesen új nézőpontot. Tényleg kedvesek voltak, hiszen nem tört el semmim…

Az egyikük (nevezzük az egyszerűség kedvéért Igornak) rávilágított arra is, hogy nem léteznek Irányítók, nincs „Legfelsőbb Kaszt”. Igor „érvei” világossá tették, hogy csak a fantáziám szüleménye mindenféle, a világot háttérből irányító felsőbb hatalom léte. Megígértem, hogy írok példákat a mindennapi élet területéről, amik alátámasszák a fejlődés tényét.

Nézzük például minden budapesti lakos kedvencét a BKV-t (tudom újabban nem így hívják, de az elnevezésen kívül sok változás nem tapasztalható) és azon belül is a legnagyobb forgalmat lebonyolító metrót és annak beléptető rendszerét.

Biztos emlékeztek még, hogy a régi „átkos” rendszerben  a bejáratnál beléptető kapuk voltak. Jött a proletár és bedobta a kapuba a kopejkát (akarom mondani a 2 forintot) és minden érme bedobása 1 ember áthaladását engedélyezte. Ha valaki fizetés nélkül akart bejutni, akkor összezárult előtte két kar. Az a naiv proletár, aki azt hitte gyorsabb, mint az automatika, azt két lila folt az oldalán rávette a törvénykövető magatartásra. Ez a két erős ütés még mindig jobb volt, mint egy ideológiai továbbképzés a körzeti őrszobán sűrített Marxizmusból (gumibot), ahol még vacsorára is csak Kádár kolbász volt (szintén gumibot). Persze aki ragaszkodott az amerikai filmekből ismert „1 telefonhívásához”, annak bármikor odaadták a budapesti telefonkönyvet is. Úgy kb 4-500 newton erővel, fejmagasságban. 🙂

Csak azért részleteztem ennyire, hogy (Igorral együtt) ti is lássátok, milyen mélységekből indultunk. Hideg, lélektelen gép, mint beléptető kapu… brrr…

De aztán megváltozott a rendszer! A proletárok egyszeriben polgárokká váltak és beindult a fejlődés… A lélektelen kapuk eltűntek és gyakorlatilag bárki ellenőrzés nélkül utazhatott. Hiszen egy valódi polgár nem fog odáig lealacsonyodni, hogy blicceljen!

Az elmélet szép és demokratikus, de sajnos Hegyeshalomtól keletre nem működik. A BKV is rájött, hogy bizony ráhatás nélkül az emberek többsége nem fog jegyet venni (tisztelet a kivételnek). Ezzel elkezdődött a vadászat! Ebben az időszakban az ellenőrök csoportokban vadásztak a lógósokra. Rajtaütés szerűen megszálltak 1-1 metrókocsit és a két megálló között, (ahol nem volt menekülés) könyörtelenül levadászták a bliccelőket. Ennek a korszaknak állít emléket a Kontroll című film.

Később rájöttek, hogy felesleges üldözni a „vadat”, hiszen annak előbb-utóbb elő kell jönnie. Eztán jó macska módjára elkezdtek lesben állni az egérlyuk szájánál. A gyanútlanul előmerészkedő lógósokat egyenruhás sorfal fogadta a mozgólépcső tetején. Nem csak 1-1 kocsit, hanem az egész szerelvényt learatták egy menetben. Nem volt menekülés!

Telt-múlt az idő és a bliccelők új generációja felfedezte, hogy a sorfal mögött pár lépésnyire ott húzódik a biztonságot jelentő fehér vonal. Az erősebbek és fürgébbek sikeresen törtek át a sorfalon, amolyan „adj király katonát stílusban”. (Ezután ne mondja senki, hogy a magyar óvodák nem az életre készítenek fel!)

Egy ideig úgy látszott, hogy a felkelők stratégiája lebírhatatlan. Egyik transzport a másik után hagyta el a blokád alá vont bolygót… Ja, nem! Ez a Birodalom visszavág -ban történt.

Nálunk a BKV bölcs vezetői hamar megtalálták a megoldást arra a problémára, ahol a Galaktikus Birodalom (Darth Vaderrel együtt) csúnyán felsült. Az első sorfal mögé létrehoztak egy második sorfalat, de ezúttal harcra kiképzett szakemberekből. Ezzel elkezdődött a Security éra…

Sok-sok hónap és szakértőkre elköltött rengeteg millió forint után rájöttek, hogy nem a bliccelők felkutatása és fizikai legyűrése a valódi cél, hanem a jegyvásárlás elérése. Ezért az ellenőröket áttelepítették a bejárati oldalra mondván, hogy „aki nem fizet, az ne is utazzék”.

Itt tartunk most. Jelenleg ez a legfejlettebb módszerük. Már ennyiből is jól látszik a töretlen fejlődés!

De most a gazdasági válság hatására további fejlesztések válnak szükségszerűvé. Még 1-2 év és a vezetők elkezdenek számolni is. 🙂 Megállónként 4 ellenőr nettó 100ezer fizetéssel az kb 200ezer/fő + túlóra + ruhapénz + caffetéria az kb 1 millió kiadás havonta. Szorozva a napi 2-3 váltással. Ehhez hozzájön még a security költsége + a továbbképzés, betegállomány, helyettesítés (stb.) díja. Ez kb 40-50 millió kiadást jelent állomásonként évente…

Hogy lehetne ezt a kiadást úgy csökkenteni, hogy közben a hatékonyság se romoljon? Előbb-utóbb külföldi tapasztalatok alapján (Párizs, New York, stb) rájönnek, hogy a külföldi nagyvárosokban élő munkaerő helyett kapukat (gépeket) használnak a beléptetésre.

Hol is használtak már kapukat erre a célra? Hát nálunk, 20 évvel ezelőtt!

….ááá… Ne bánts, Igor! … ezek sokkal nagyobb és szebb kapuk lesznek … hrrr*!grrr… Igor, én tényleg látom a fejlődé

Elric Freeman

www.teljessegforrasa.hu

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.