You are here: Home // Gondolkodj!, Irodalom // Betiltani az Öreg néne őzikéjét!

Betiltani az Öreg néne őzikéjét!

Gyorsan előrebocsátom, hogy szeretem ezt a mesét és szinte mindennap ezt kéri a fiam lefekvés előtt. Ezzel a “paródiával” a mai polkorrekt gondolkodás szélsőségeire szeretnék rávilágítani. Nem a saját nézeteimet, gondolataimat tükrözi az írás. Ez szimplán csak egy vicces gondolatkísérlet.

A játék kedvéért tételezzük fel, hogy egy neoliberális és maximálisan polkorrekt szűlő vagyok aki először találkozik ezzel a művel…

Egyik este egy kissé viseletes könyvvel bukkant fel a fiam. Nagyalakú, szines képes, barátságos őzikével a borítóján. Tökéletes trójai faló, amivel a gyanútlan szűlőt ráveszik egy ideológiai bomba aktiválására. Én is gyanútlanul elkezdtem a mesét.

“Őzgidácska, sete-suta,”
Már rögtön a második versszak elején egy durva nemi megkülönböztetés. Tipikus példája a patriarchális társadalmak által belénknevelt nemi szerepekhez társuló előítéleteknek. A hímsovinizmus magasiskolája, hogy “béna nő(stény)”-nek nevezi szegény kis állatot pusztán azért mert balesetet szenvedett.

“ki-ki lakjék hazájában,
őz erdőben, ember házban.”
Itt már egy kicsit meg kellett állnom, hogy a belém hasító döbbentet ellenére újból levegőt kapjak. Felháborító faji szegregáció! Tudjuk, hogy a mesékben minden egyfajta szimbolikus nyelven jelenik meg. Itt a jólétben élő fehér ember nyiltan kijelenti, hogy nem akarja, hogy egyenlő körülmények legyenek biztosítva a barnabőrű állat (akarom mondani kedves élőlény) számára is. Elkezdtem félni! Még két versszak és nyiltan visszaküldi a cigányokat Indiába. Fúj!

“az meg ott a gida fia.
Eltörött a mellső lába,
elhozta hát a kórházba,”
Semmi lebénázás, semmi negatív jelző! Ha egy férfi töri el a lábát az szimpla baleset, ha egy nő, akkor bénázás. Mindenkivel érezteti, hogy ügyetlenség itt szóba sem jöhet. A tudatalattink szinte látja, hogy valami vagány (esetleg hősies) dolog közben érte baleset a kis bakot. Sziklamászás, rókák elkergetése, fatörzs rafting egy vad patakon. De semmi esetre sem a közlekedési szabályok felelőtlen áthágása (“rátévedt az országútra”), mint a béna nősténynél. Mocskos hímsovinizmus!

“harmadikat Horváth Erzsi,
úttörő lesz valamennyi.”
Ezzel gyakorlatilag a csoportba tartozás élményén keresztül kívánatosnak állítja be szegény védtelen gyermek számára egy önkényuralmi rendszer ifjúsági tagozatához való tartozást. Aztán meg csodálkozunk, hogy ezek az ordas eszmék nem vesznek ki a világból!

A térdem beleremeg az emlékbe, mikor felidézem, hogy 10-14 éves gyerekek alakzatban, egyenruhában masiroztak fel-alá mindenfelé. Megfélemlítő harci dalokat énekelve.

“Gidára vár sós kenyérke,
kalácscipó aprónépre”
Visszaköszön a szegregáció. Az író egyértelműen kinyilvánítja, hogy szerinte a fehér elit gyermekei számára izletesebb és jobb minőségű étel dukál, mint másoknak.

Megkönnyebbűltem, hogy a végére értünk. Holnap első dolgom lesz, hogy aláírásgyűjtésbe kezdjek a könyv betiltásáért…

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , , , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.