You are here: Home // Gondolkodj! // Felelősség

Felelősség

Gondolataid és érzelmeid alakítják személyes történetedet, mely néha sikersztori, néha nem. Azt akinek jelenleg hiszed magad, már gyermekkorodban kényszerpályára terelte a környezete. S ahogyan a világot, az embereket értékeled (jónak vagy rossznak; kellemesnek vagy kellemetlennek, stb.), az csak a kondicionált elméd eredménye. Az, hogy mit vagy képes felfogni a világból, mit tapasztalsz, s milyen körülmények között, azt az identitásod által megszűrt valóságérzékelésed határozza meg. A kondicionálásod határozza meg a személyiséged, az pedig a gondolataidat (s érzelmeidet), elvárásaidat és cselekedeteidet. S a kör bezárult, elveszett a szabadságod, mert csak reagálsz a környezeti hatásokra. S ráadásul személyiséged nem csak a cselekedeteidet befolyásolja, hanem azt is, hogy mások hogyan viszonyulnak hozzád. Hiszen a személyiséged meghatározza a “kisugárzásod” is, melyet minden ember érzékel, ha tudat alatt is.

Ez a kisugárzás a magyarázata annak, hogy bármely üzleti találkozó eredményessége eldől már az első pár másodpercben és ez a kisugárzás az alapja a “szerelem első látásra”jelenségnek is. Mint mondtam ez a kisugárzás a személyiségedből fakad a személyiséged pedig a hiedelmeidre épül (gondolataidra és a hozzájuk kapcsolódó érzelmeidre). Mégsem arra biztatlak, hogy kezdd el mániákusan cenzúrázni a saját gondolataidat. De arra igenis biztatlak, hogy nagyon figyelj oda, ki és hogyan próbálja befolyásolni a gondolataidat! Ma már van lakásriasztó, autóriasztó, van vírus- és kémirtó program a számítógépen. De védekezel-e azok ellen, akik a gondolataid közé próbálnak beférkőzni? Pedig itt a központi erőforrásodról van szó, ami az egész életedet működteti. Vigyázz rá!

Ha nem foglalkozol azzal, hogy miként kellene élned és “carpe diem” csatakiáltással beleveted magad az élet forgatagába, akkor nem teszel egyebet, mint hagyod, hogy mások döntsenek helyetted. Különféle tudattalan behatások mentén fogsz élni úgy, hogy semmilyen hatást nem gyakorolsz jelenedre, s ezáltal jövődre sem. Ahogy a Bene Gesserit kódex is mondja: „Keresd a szabadságot és a vágyaid rabszolgája leszel.” Mert azok, akiknek ez az érdeke mindig ki fogják használni az emberek megfontolásoktól mentes életvitelét. Egész iparág épült erre a jelenségre, úgy hívják, hogy marketing…

Azonban a kódex folytatása megmutatja a kiutat. “Keresd a felelősséget és megtalálod a szabadságot.” A megfontolt és ezáltal felelősségteljes gondolkodás (és viselkedés) hozza el számunkra a szabadságot. Elsőre ez önellentmondásnak látszik, de ha szétnézünk a világban, akkor észre kell venni, hogy a felelősséget elutasító emberek a “lecsúszás” különböző fázisaiban vannak. Ezzel szemben a saját sorsukért felelősséget vállaló emberek anyagilag és spirituálisan is felemelkednek.

Ha a szabadságot akarod, akkor bármit teszel, felelősnek kell lenned érte. Ha nem akarod a felelősséget, akkor a szabadságot is elveszted. Nem birtokolhatod az érmének csak az egyik oldalát. Vagy az egészet elrakod, vagy az egészet másoknak adod. Ilyen egyszerű ez…

A XXI. század legnagyobb háborúja a fejedben zajlik, a valaha volt legértékesebb hadizsákmányért: a gondolataidért. Az ellenség pedig nem válogat az eszközökben. Sokaknak fűződik érdeke ahhoz, hogy Te gyengének, kiszolgáltatottnak, valamire képtelennek érezd magad. A félelemben élő, elesett, öngondoskodásra képtelen ember a legjobb fogyasztó. De ne gondold azt, hogy ezen harc tétje pusztán az, hogy melyik mosószert fogod használni. Még csak nem is az egészséges életmód és a “junk food” rajongók között zajlik. Sokkal nagyobb a tét annál is, hogy gazdag vagy szegény leszel-e hátralévő életedben. Ezek mind csak mellékes eredményei a tudatod fejlesztésének.

Mielőtt rátérnék arra, hogyan tudod önmagadat fejleszteni, megszüntetve a korlátozó hiedelmeidet és ezáltal elérni az anyagi és spirituális jólét állapotát, tudnod kell, hogy mi a valódi tétje ennek a küzdelemnek. Erről fog szólni a következő cikkem…

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.