You are here: Home // Permakultúra // Milyen a jó bicska?

Milyen a jó bicska?

A héten többen is kértek segítséget egy jó EDC zsebkés (magyarosan bicska) kiválasztásában, ezért gondoltam leírok pár alapelvet, mit betartva nem nyúlhatunk nagyon mellé egy mindennapos használatra szánt kés kiválasztásakor. Konkrét márkákról és típusokról nem fogok írni, mert híres gyártók drága termékei között is láttam már használhatatlan vackot és a pár ezer forintos kategóriában is lehet használható bicskákat találni. Ha jól választunk, és rendszeresen gondozzuk, élezzük a késünket, akkor a legrosszabb, ami történhet, hogy elveszítjük. Szóval, csak alapelvekről írok közérthetően, szakzsargon nélkül…

Rögtön az első, hogy tudni kéne, hogy mire fogod használni a késed, mert nincs olyan kés ami „mindenre jó”. Nem létezik „harci – túlélő, tankból ellenséget kivágó, vadat zsigerelő, mamutfenyő kidöntő, szalonnázó bicska”. Nem, sok tízezerért sem kapsz ilyet. Nem, az enyém sem ilyen… 🙂

Szóval, túlesve az ilyenkor felmerülő formaságokon nézzük, hogy mire lehet szükség valójában. Amire én használom a bicskámat, az az étkezés, kötelek-kábelek elvágása, fafaragás (pl: ceruza, nyárs), csavarozás, szikravetés/tűzgyújtás, egyszerűbb zárak kinyitása, kertben “kapirgászás” és legvégső esetben önvédelem. Gondold végig, hogy te mire fogod használni és ez alapján válassz. Másra van szüksége egy erdőjárónak és másra egy irodai alkalmazottnak, de fontos tudni, hogy 100 évvel ezelőtt nem is számított férfinek, akinek nem volt saját bicskája. Kellett a jó bicska az étkezéshez, valamint állatok gondozásától a fák oltásáig mindenhez. Akinek nem volt, az csak korlátozottan számított cselekvőképesnek és le is nézték a többiek ezért.

Én személy szerint nem szeretem, ha mindenféle csiricsáré kiegészítő van a bicskán. Csontfűrész, vasreszelő, vitorlavarró és bőrlyukasztó ritkán kell napi szinten (konzervet és sört pedig bármivel ki lehet nyitni). A bicska legyen bicska, a multi-tool pedig multi-tool.

Ha külföldön és itthon is kerülni szeretnéd a kellemetlenségeket (elkobzás, bírság, stb.), akkor mindenképpen kerüld a rugós és kétélű példányokat. Figyelj arra, hogy amikor előveszed, akkor még véletlenül se nézzenek a hatóságok pszichopata tömeggyilkosnak. Ezért kerüld a teljesen fekete vagy tereptarka színvilágot.

 

EDC bicska

EDC bicska

Penge

Zsebkésnek méretre a mindennapokra kb 8-10 cm az ideális, de ha el akarod kerülni a hosszas magyarázkodást a rendőrségen, akkor válassz 8 cm-est. Ez még legális és a feladatára is alkalmas. Ami viszont fontos, hogy a vastagsága a „hátánál” legyen 3 mm (±0.3 mm). Ugyan a bicska nem feszítővas, de úgyis fogsz vele feszegetni. 🙂

A penge anyagának kiválasztásakor ne hagyd magad elvarázsolni a marketing bull-shittől. Hacsak nem vagy fémipari mérnök, akkor úgysem mond sokat, hogy AUS-8 vagy 8Cr13MoV, de még a kyro kezelés sem. Az őseink évezredekig elvoltak úgy, hogy halványlila gőzük sem volt a pengéik összetételéről, pedig nekik szó szerint az életük múlt rajta. Legyen a penge már ránézésre is masszív, megbízható, használható darab.

Az éle legyen hagyományos él. Érdemes megnézni az úgynevezett „Fejesgörbe” típust. Kerüld a fűrészfogakat, mert a penge legértékesebb (markolat felőli) részét teszik használhatatlanná és az életben nem tudod újra megélezni speciális szerszám nélkül. Ezenkívül kenyérvágásnál úgy morzsál, hogy a környékbeli egerek és hangyák sírva mondanak köszönetet neked. A hátulján se legyen fűrészfog vagy zsigerelő kampó, mert szétcseszi a nadrágzsebedet. Kerüld a „biztonsági öv vágó” (miért, éle nincs?) konzerv és sörnyitó alkalmatosságokat (konzervet és sört mindennel ki lehet nyitni). A penge keménysége 56-59 HRC közé essen.

Fontos, hogy oldalirányban a penge sem kinyitva, sem becsukva ne lötyögjön a nyélben. Jó, ha van a pengén egy kis bütyök (vagy lyuk), ami segíti az egykezes kinyitást.

Legyen véletlen visszacsukódás elleni védelem. Ebből csak a „hátzár” jöhet szóba. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy kis „gombot” kell megnyomni a bicska hátulján és csak a gombot lenyomva lehet a pengét összecsukni. Majdnem ennyire biztonságos még az Opinelek forgó biztonsági gyűrűs és az Okapik hátsó akasztós megoldása is. Az összes többi manapság divatos a nyélbe oldalról becsúszó fémlapocska nem ér hajítófányit sem. 1-2 év használat után megkopik annyira, hogy egyre könnyebben fog rácsukódni a saját kezedre (pl szikra indításnál). Ez egy éles késnél azt jelenti, hogy csontig vágtad az ujjadat, ami urbánus környezetben is roppant kellemetlen tud lenni, táborozáskor meg kimondottan szívás…

A fent említett pengerögzítési módok csak hosszas gyakorlás után alkalmasak egykezes visszazárásra… de ha jobban belegondolunk csak a nyitásnál fontos a gyors és egykezes használhatóság. A visszazárásra bőven lesz időd, akár önvédelemre használtad a bicskád, akár szalonázásra. Gondold csak végig…

 

Nyél

Fa, gumi, fém (ebben a sorrendben) a lényeg, hogy ne csússzon a kézben. A teljesen fém nyéllel óvatosan, mert hideg, nedves körülmények között nem áll olyan stabilan a kézben. Persze a stabilitás nagyban függ a nyél alakjától is. Az agancs, gyöngyház (stb) lehet, hogy szép de nincs valódi használati értéke egy mindennapos strapakésnél.

A nyélnek legyen jó fogása. Ne nyomja sehol a kezed. Ne legyen se túl vékony, se túl vastag. Minél kevesebb (=0) „bütyök” legyen rajta, amibe a marketing szerint pont belesimulnak az ujjaid. De a valóságban (hacsak nincs pontosan akkora kezed, mint a tervezőnek) csak vízhólyagok tucatjait fogja a kezedre törni. Keresd az egyszerű, letisztult formákat.

A nyélen sem lesz szükséged biztonsági öv vágóra, üvegtörőre és egyéb misztikus marketing baromságokra. Az övet majd elvágod szépen az élével, ahogy kell. Az üveg meg be fog törni akkor is ha a nyéllel csapsz oda neki. De ilyesmit jobb egy féltéglával elintézni…

Amin még könnyen el lehet csúszni, az a klipsz (zsebakasztó). Nagyon fontos, hogy a kés zsebre való rögzítésekor a kés hegye „kifelé” mutasson a zsebünkből. Magyarul a klipsz NE azon a végén legyen a bicskának, ahol a penge tengelye van. 10-ből 9 bicskának rossz végére van rakva klipsz valami elcseszett divathóbort miatt. Ha rossz végén van a klipsz, akkor amikor szükség van rá csak kicsavart csuklóval tudod elővenni. Valamint rengetegszer ki fog esni a zsebedből, amikor nem is számítasz rá. Szóval, nem győzőm hangsúlyozni, hogy rengeteg kellemetlenségtől kíméled meg magadat, ha erre odafigyelsz a vásárláskor.

 

Ár

Itt is érdemes a realitások talaján megmaradni. Egy bicska átlagos hordási élettartama 5-10 év. Ezután megy fiókba, mert lecseréled (vagy elveszíted, elromlik, stb). Persze,ha talicskaszámra áll otthon a pénz és nem tudod mire költeni, akkor lehet kapni bicskát 250.000 Ft-ért is, de első bicskának javaslom, hogy maradj 10.000 Ft alatt. Profibbak is találnak 20.000 Ft alatt olyan zsebkést, ami kiszolgálja őket több évtizeden keresztül. Szóval nincs értelme túl drágát venni, mert egész egyszerűen nem kapsz annyival többet a pénzedért, mint amennyit ráköltesz pluszban a vásárláskor.

Vásárláskor még a 21. században is célszerű elmenni a boltba és kézbe fogni, próbálgatni. Ami kényelmetlen vagy más szempontból nem felel meg az igényeidnek, azt nem szabad megvenni. Ne hozz kompromisszumokat. Akinél nagyon számít az ár, az a bolti kiválasztás (és típus megjegyzés) után megpróbálhatja megrendelni a bicskát az e-Bay -en is kb 30-40%-al olcsóbban.

Ha ezeket sikerül mind betartanod, akkor egy olyan bicska tulajdonosa leszel, ami évtizedekig kiszolgál majd.

 

 

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , , ,

1 Response to " Milyen a jó bicska? "

  1. Elric Freeman szerint:

    Végül a képen látható kis bicskát rendeltem meg és nagyon bevált! Kényelmes, jól tartja az élét. Már egy hónapja használom és még nem kellett éleznem. Ma a birtokon kivágtam vele pár növendék ringló fácskát és még mindig tisztességes az éle, bár borotválkozni már nem lehet vele. Nem kezdett el lötyögni a szerkezete a rengeteg sújtástól. Kényelmes annyira, hogy a kezemen sincsenek vízhólyagok a favágástól. Szóval elégedett vagyok vele…

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.