You are here: Home // Siker // Boldog békeidők

Boldog békeidők

Elgondolkodtam a családi szintű sorsokról. Miért van az, hogy egyes családokban generációról generációra valahogy nem jutnak egyről a kettőre. Más családok pedig szinte megmagyarázhatatlan módon mindig elindulnak a meggazdagodás útján. Jöhet háború, gazdasági válság, természeti csapás mégis talpra állnak és fejlődnek, míg a többség számára van egy láthatatlan küszöb, amit nem képesek átlépni. Mi ennek az oka? Honnét ered ez a láthatatlan korlát? Miért panaszkodik szinte mindenki a megélhetési nehézségeire, amikor a változás kulcsa kizárólag az ő kezében van?

A gondolatmenet elindítója az volt, hogy itt ülök a válság két hulláma között egy hangulatos kávézóban az Alexandra könyvesházban a Nyugatinál. Kellemes zene hallatszik valahol a tudatküszöb határán. Csinos, udvarias hölgyek szolgálják fel a teámat. Rengeteg, szívemnek oly kedves könyv vesz körül. Maga a hely a modernsége ellenére mégis valahogy a „boldog békeidők” hangulatát árasztja. A nevemen szólítanak, lassan már törzsvendég vagyok…

Ilyen helyeken szoktam dolgozni, konzultálni. Csakúgy, mint anyai nagyapám 70-80 évvel ezelőtt. Más a szakterületünk és más a képzettségünk. Ami egyezik, az a minket körülvevő hangulat és a folyamatos jobbra törekvés. Sajnos nem volt szerencsém őt megismerni, mert még születésem előtt meghalt, de elmondásból tudom, hogy ö is hasonló körülmények között dolgozott.

Legalábbis addig, amíg a „dicső” szocializmus nevében el nem vették minden vagyonát és kereskedői/üzletemberi géniusza dacára egyszerű hentes és mészárosi munkára kényszerítették. Kész őrület és az emberi értékek elpazarlása. Hazaszeretete olyan erős volt, hogy nem vándorolt ki, de az igazságtalanságok és üldöztetés miatt elvitte a szíve.

Nem telt el egy évszázad és a szocializmusra, csak mint rossz rémálomra, homályosan emlékszünk. A családom viszont talpra állt és ismét a fejlődés útját járja. Ezért nem is foglalkozok napi szintű politikával. Rendszerek, politikai irányzatok jönnek-mennek, mint a tenger hullámai. Felkorbácsolják a felszínt, de mélységre, az igazán fontos dolgokra nincsenek hatással.

Visszatérve a munkakörülményekre: Régebben dolgoztam én is embertelen körülmények között kis és nagy cégeknél egyaránt. Pl: 20 négyzetméteres irodában nyolcan; vagy egy légtérben 40-en (közös asztal négy emberenként, folyamatos mászkálás/zaj az ember háta mögött); olyan is volt, ahol érkezési sorrendben kellett leülni a rendelkezésre álló asztalokhoz (így soha nem volt állandó helyünk és a főnök mindig tudta, ki ért be később, mint a többiek). Mindenféle multinacionális elmebajban volt részem és én is folyamatosan lázongtam.

Lázongtam, de jobbára nagyon csendesen, mert az állásomat féltettem. Ismerős valakinek ez a szituáció? 🙂

Aztán végül csak leesett a tantusz! Senki – a félelmeimen kívül – nem gátolhatja meg, hogy változtassak a körülményeken. Senki – magamon kívül – nem kárhoztathat arra, hogy minden nap kedvtelenül menjek be dolgozni emberhez méltatlan körülmények közé. Mindvégig a kezemben volt a kulcs a változáshoz, csak nem mertem használni.

Most itt ülök egy hangulatos kávéházban és kiváló teát kortyolgatok. Meg tudom válogatni, hogy kivel dolgozok és azt is, hogy mennyit…

Elsőre sikerült? Hááát nem! De kitartó voltam és rengeteget tanultam, fejlődtem.

Megérte? Teljes mértékben és hidd el, hogy neked is megérné!

A kérdés csak az, hogy pusztán intellektuálisan érdeklődsz az életed megváltoztatása iránt vagy elkötelezted magad az életed megváltoztatása mellett!

Ha csak érdeklődsz, akkor az istenek sem tudnak segíteni rajtad!

Ha elkötelezted magad, akkor szívesen látlak csoportos vagy személyes tréningjeimen. Megtaláljuk a legkönnyebb utat álmaid eléréséhez és közben megszüntetjük a sikerességedet korlátozó hiedelmeidet. Sikerre születtél! Nincs ami visszatarthatna.

 

„Előre a csillagokig! és tovább…”
(Buzz Lightyear)Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.