Kineziológia

A kineziológia pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű holisztikus módszer (vagyis megelőző, a test-lélek-szellem egységét figyelembevevő módszer). Hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja annak öngyógyító mechanizmusát. A kineziológia megalkotója az 1960-as években dr. George Goodheart, foglalkozását tekintve csontkovács volt. Miután feltűnt számára, hogy páciensei a kezelés után ugyanazzal a problémával jelentkeznek nála kidolgozta azt a módszert, amellyel az okot kezdte el keresni a panasz megszüntetésére.

Módszerének lényege, hogy feltárja azt az életeseményt, ahonnan a probléma ered. Ehhez kidolgozta az izomtesztelést, amely biztos és egyértelmű válaszokat ad a gyógyító számára. Az ő koncepcióját felhasználva dr. John Tie az 1970-es években összeállította a Touch for Health (Gyógyító érintés) rendszerét. Azóta a kineziológia számos különböző, speciális ága fejlődött ki.

Magyarországon legelterjedtebb az úgynevezett One Brain irányzat, ami egy gyengéd eszközökkel dolgozó, nagyon hatékony módszer, lelki megközelítésből vizsgálja az egész embert. Az eljárás arra épül, hogy minden, ami történik velünk egészen fogantatásunktól kezdődően, hatással van további életünkre. Agyunk mindezeket a hatásokat tárolja, és egy-egy kezelés során ezeket az adatokat “kérdezzük le”. A sejtek szintjéről érkező információk minden esetben hatékonyak és megbízhatóak. A kineziológia módszerével tehát azonosítható az energia elakadásának helye, melynek oldása csak úgy lehet tartós, ha egyidejűleg az egykori emocionális töltést semlegesítjük. A jelen csak a következményt mutatja meg, az ok a legtöbb esetben rejtve marad.

Korregresszió segítségével kideríthetjük, mikor blokkoltunk le egy olyan esemény folytán, amely ma is befolyással van ránk. Az elvégzett korrekciókkal helyreállítható az energiák szabad áramlása. Mivel a módszer a probléma okát a gyökereknél keresi meg, és az oldás is itt történik, jövőnk már olyanná válhat, amilyenné tenni szeretnénk. Tehát az oldással feloldhatjuk a blokkokat és a viselkedésmintákat. Egészében véve a kineziológiai kezelés egy hatalmas kaland, mely végigvezet életünkön, az önmegismerés és az önmagunkra találás útján.

Tudományosan

Manuális terápiára, a kínai gyógyászatra és a pszichoterápiás ismeretekre épülő, az izmok működésében mintegy “elraktározódott” élmény- és “sérülésbenyomatok” felderítésével foglalkozó speciális egészségmegőrző és gyógyító rendszer.

A kineziológia a mozgásról szóló tudomány. A görög kinezis = “mozgás” és a lógos = “tan” szavak összetétele.

Mivel a mozgás határozza meg egészségünket, betegségeinket, érzelmeinket, pszichénket, környezetünket és életutunkat, ezáltal a helyes mozgás javítja kapcsolatunkat önmagunkkal, embertársainkkal és a Teremtővel. A test “egy önmagát kiegyensúlyozó autonóm túlélési rendszer”, és ha ezzel az autonóm (akarattól független) túlélési rendszerrel kapcsolatot teremtünk, segítjük a test öngyógyító reflexét. Mindnyájan velünk született mozgásreflexszel rendelkezünk, melyet a légzés szabályoz. Minél inkább aktiváljuk testünk mozgásreflexét, annál jobban szolgálja szervezetünket, s tartja fenn valamennyi szervi funkciónkat. Ha energikus balansz módszerekkel és megfelelő gyakorlatokkal az autonóm mozgásreflexet erősítjük, akkor egyidejűleg az öngyógyító reflexet is segítjük – ez a test törekvése az egyensúlyra.

Mivel minden izomnak van ellenpárja így az izmoknak harmonikusan össze kell dolgozniuk, mert csak így garantálhatják a jó mozgást. Ha az egyik megfeszül, akkor a másik ellazul. Ha valamely izom állandóan petyhüdt, akkor az ellenpárjának feszesebbnek kell lennie, hogy képes legyen kompenzálni a petyhüdtet, ezáltal válhat a testtartás féloldalasan torzzá, mely fájdalmat okoz: hátpanaszt, migrént, légzési nehézséget, mely visszavezethető a tanulási és koncentrációs problémákra, a csúnya írásra.

Minden embernek fiziológiailag 100%-os energiapotenciálja van. Rendszerint ennek feléből élünk. Minél magasabb szintű energiából használunk életünkben, annál jobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy a szituációkat megoldjuk, a stresszt felismerjük és leépítsük. A test energiáját 100%-osan soha sem tudjuk felhasználni, mert állandóan stresszokoknak vagyunk kitéve, és ezen energiánk egy részét blokkolják. Ezen felül a test tartalékot is képez életveszély helyzetekre is.

Az izomtesztelés alapja az agy és az izmok közötti kölcsönhatás, kapcsolat. Az izomtesztelés során tapasztalt izomerő változás megbízható tájékoztatást ad a tesztelő (kineziológus) által feltett kérdésre. Izmaink lekapcsolnak – elgyengülnek – bármely kellemetlen érzés, emlék hatására. Mély szinten valamennyi tapasztalat benne van a test és agy memóriájában, és rendezésre vár. A kineziológiai izomteszt segítségével lehetőségünk van lehívni ezeket az információkat, felderíteni és kijavítani a működési zavarokat. A tesztelés során a kineziológus gyengéd nyomást gyakorol a tesztelt személy kinyújtott alkarjára. A kar vagy “erős tartás”, vagy “elgyengülés” választ ad a feltett kérdésekre, az érzelmi vagy fizikai stressz tesztelésre. Izomteszteléssel direkt kérdéseket intézhetünk a kliens “belső tudásához”, és egyenes igen/nem válaszokat kapunk.

A kineziológia az alábbi problémákra is hatékony megoldást jelent:

Szorongás, stressz, hangulatzavarok, beszédhibák, pánikbetegség, önbizalomhiány, tanulási nehézségek, párkapcsolati problémák, beilleszkedési nehézségek, allergia, pszichoszomatikus betegségek, testi-lelki gyógyulás, gondolkodás megváltoztatás, készség- és képességfejlesztés, harmónia, önismeret, blokkok, a szervezet öngyógyításának beindítása, egészségmegőrzés, betegség megelőzés, lelkisegély, önbizalomhiány, depresszió, függőség, fóbia.

Mikor forduljon kineziológushoz?

Ha a felsorolt problémák ill. betegségek bármelyike előfordul Önnél ill. családjánál.
Ha lelki diszharmóniát tapasztal, kibillen egyensúlyából, de nem igazán tudja, mi okozza.
Ha már tudja a diagnózist, de érzi, hogy a konzervatív kezelésnél többre van szüksége.
Ha már orvosilag rendezett a problémája, de véglegesen és minden szinten meg szeretné oldani.

Mi történik a kezeléseken?

A kezelés során kiválasztunk egy célt, és izomteszteléssel megkeressük a problémához kapcsolódó energiablokkokat. Ezeket feloldjuk, miáltal létrehozzuk az energiaegyensúlyt.

Az izomtesztelés lehetővé teszi hogy:

fényt derítsünk az adott probléma tudatalatti szinten fekvő, valódi okára és a kialakult blokk jellegére,
felderítsük a kilakult blokk jellegét,
egyénre szabottan azonosítani tudjuk a szükséges korrekciókat.

Ezek a korrekciók kiemelkedő hatékonysággal bírnak és sokszor gyors változásokat okoznak, ugyanakkor mégis gyengédek és fájdalommentesek.

Hány kezelés után várható változás?

Az első kezeléssel beindul az öngyógyító folyamat, nagyon gyakran tapasztalható változás. Biztonságosan azonban 4-5 alkalom után várható jelentős javulás, vagy gyógyulás. A kezelésekre való reagálás függ az életkortól (minél régebben őrizgetünk egy problémát, annál lassúbb a változás), valamint személyiségünk típusa is befolyásolja, mennyire rugalmasan tudunk régi mintáinktól megszabadulni és változtatni.

Mennyi időnként célszerű kineziológiai oldást igénybevenni?

Egy megoldandó probléma 4-5 kezelést igényel, az oldások hetente egy alkalommal javasoltak.

Van-e a kineziológiai oldásoknak utó- és mellékhatása?

Már az oldás alatt is előfordulhat,  heves érzelmi reakció, heveny rosszullét, egyéb pszichoszomatikus tünet, mely a kezelés végére rendeződik. Az oldás utáni egy-két napon ugyancsak tapasztalható érzelmi hullámzás, esetleg a testi tünetek átmeneti fokozódása. Ezek természetes velejárói lehetnek a felszabaduló testi-lelki energiáknak.

A kineziológia a hagyományos orvosi kezelés mellett is alkalmazható.

 

Szűcs Andrea kineziológus természetgyógyász

Bejelentkezés: 0630/4573022

 

Nézd meg ezt is!

Biorezonanciás állapotfelmérés

Biorezonancia, mi az?

Biorezonanciás állapotfelmérés, mások mondták

comment closed

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.