You are here: Home // Egészséges élet // Egyél több vasat!

Egyél több vasat!

Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz, ennek legnagyobb részét a vér oxigénszállító molekulájához, a hemoglobinhoz kötve. Másik része a különböző szállítófehérjékhez kötődik. A vas legfontosabb feladat az oxigén és a szén-dioxid szállítása, ezt különböző kémiai reakciókon keresztül valósítja meg.

Szükség van vasra a hemoglobinnak, vagyis a vörösvértestek festékanyagának képződéséhez. Ugyancsak elengedhetetlen az izmok vörös festékanyagának (mioglobin) és bizonyos enzimeknek a keletkezéséhez. A vas tehát az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A szervezetben jelen lévő vastól függ, mennyi oxigén jut el az agyhoz, a szívhez, a májhoz, az izmokhoz és a többi szövethez. Szükség van rá a növekedési folyamatokban, fokozza az ellenálló képességet a betegségekkel szemben. Elengedhetetlen a jó közérzethez, a megfelelő szellemi teljesítményhez, az egészséges bőrhöz.

 biorezonancia

Mihez szükséges a vas?

Megakadályozza és gyógyítja a vashiányos vérszegénységet,
elősegíti a növekedést,
javítja az immunrendszer teljesítményét,
elejét veszi a fáradtságnak,
a kimerültségnek,
visszaadja a bőr természetes tónusát,
hozzájárul a haj és a körmök egészségéhez.


Mennyi szükséges a Vasból?

A vas hasznosulását a szervezetben érdekes módon a már jelenlévő vas szabályozza: ha a vasszint elegendő, kevesebb szívódik fel, ha kevés, akkor több. A vas felszívódásához elengedhetetlen a C-vitamin jelenléte. Sokszor a növények is sok vasat tartalmaznak – legalább is azok alapján, amit egy-egy tápanyagtáblázatban lehet róluk találni. Sajnos a növényi vasforrások hasznosulása nagyságrendekkel rosszabb, mint az állati eredetű, fehérjéhez kötött vasféleségeké, ezért megtévesztő egyes növények (például spenót) viszonylag magas vastartalma. A vas felszívódását elég sok tényező rontja: a már említett C-vitamin hiányán kívül fitátok (gabonafélék) oxalátok (sóska, spenót) oldhatatlan komplexet képeznek a vassal és nem engedik felszívódni.

Miben található meg a Vas?

Liszt, zabpehely, bab, spárga, dió, őszibarack, tojássárgája, vőrös húsok, sertés- és marhamáj, szív, vese, nyers kagyló. A vas legjobban állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel, ez alapján a legjobb vasforrások a húsok, a máj és az egyéb belsőségek.

Hiányállapotok a Vas kapcsán

Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Látható tünetként a vashiányos ember sápadt, fáradékony és szellemi képességei is csökkennek, szédül, a szellemi teljesítménye hanyatlik, töredezik a haja, repedezik körme. Nem látható tünetként a meddőség lehet a vashiány következménye.

Ha a vashiány huzamosabb időn keresztül fennáll, vashiányos vérszegénység (anémia) alakulhat ki.

Jó tudni!

A szervezetbejutó vasnak csak a 2-10 százaléka szívódik fel és jut be a véráramba. A férfiak szervezetében általában elegendő a vas, a nők azonban gyakrabban vaspótlásra szorulnak, különösen azok, akiknek túl erős vagy hosszan tartó a menstruációjuk. A terhes anyáknak kétszeres mennyiségű vasra van szükségük, ezért számukra elengedhetetlen a vaskiegészítés.

A csecsemők, a gyermekek, a tinédzser lányok, az idős nők és a sportolók 10-50 százaléka ugyancsak vashiányos.

Csökkentik a vas hasznosulását a szervezetben a tojás fehérjéi és a teljes őrlésű búzában lévő fitátok. A szervetlen kötésű vaskészítmények gyakran gyomorbélrendszeri zavarokat okoznak, ezért előnyösebb a vasat szerves kötésben, kelát formájában magunkhoz venni.

Romlik a vas hasznosulása a szervezetben reumás betegségek, gombás megbetegedések és krónikus herpesz esetén, ezért ilyenkor célszerű növelni a napi vasbevitelt.

Akut baktériumfertőzés esetén ajánlatos felfüggeszteni a vas szedését, mivel a baktériumok ugyancsak vasat igényelnek a növekedésükhöz. A fertőzés leküzdése után folytatható a vaspótlás.

Nem tudod vashiányos vagy-e? Ellenőriztesd! Biorezonanciás állapotfelméréssel fájdalommentesen tűszúrás nélkül meghatározható a vas szinted! Kattints ide a részletekért!

Vaspótlásra kiválóan hasznosuló termékeket találhatsz itt.

Forrás: www.vitaminlexikon.hu

Written by Szűcs Andi

A kezdetektől fogva természetgyógyászként dolgozom, de akkor még kineziológiával, EFT-vel segítettem a hozzám fordulóknak. Kb. 5 éve foglalkozom biorezonanciás állapotfelméréssel, és táplálkozási tanácsadással, anyagcsere típusú diétákkal. Több ezer ember szervezetébe volt alkalmam bekukkantani, sok-sok látványos javulásnak voltam szemtanúja, és van pár baba is aki egy-egy diéta, méregtelenítés után örvendeztette meg (leendő) szüleit. Folyamatosan képzem magam, mert a szervezetünk egy nagyon bonyolult rendszer, bonyolult összefüggésekkel. Szerencsésnek tartom magam, mert a hobbim a munkám is.

Tags: ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.