You are here: Home // Egészséges élet // Multivitamin tények és tévhitek

Multivitamin tények és tévhitek

A „Miért éhezel?” és a „Miért nem vagyunk félistenek?” cikkeim nyomán rengetegen kérdezték, hogy melyik multivitamin készítményt tudom javasolni. A táplálékkiegészítők területén mindenkinek megvan a maga kedvenckéje, amit aztán fűnek-fának javasol. Én ebbe a sorba nem szeretnék beállni…

Évek óta foglalkozok biorezonanciás állapotfelméréssel és több ezer mérés után már reálisabb képet látok erről a területről, mint az az ember, aki csak a saját és baráti köre tapasztalataira támaszkodik. A Freeman módszer jellemzője a folyamatos gépi visszaellenőrző mérés, ezért pontos képet tudok kapni az „ilyen volt” és az „ilyen lett” állapotról is. Természetesen nem mindenkinek szükséges multivitamin készítmény, de a konkrét vitaminhiányok csak műszeres méréssel állapíthatóak meg.

De mielőtt konkrét termékekről beszélnék, érdemes egy kicsit rendet rakni a vitaminokkal kapcsolatban. Rengeteg népszerű és sokszor veszélyes tévhit van velük kapcsolatban. A legnagyobb ködösítés a szükséges mennyiség területén van.

A sokak által ismert és nagyon félrevezető nevű RDA (Recommended Dietary Allowance) magyarul az Ajánlott Napi Tápanyagbeviteli érték például nem arről szól, hogy mennyi vitamint/ásványi anyagot kell megennünk, hogy jól érezzük magunkat. Csak és kizárólag arra a kérdésre ad választ, hogy „Mi az a lehető legkisebb mennyiség, amit ha naponta elfogyasztok az adott vitaminból, akkor még éppen nem alakul ki a hozzá kapcsolódó hiánybetegség?”.

Márpedig óriási különbség van aközött, hogy épphogy nem vagyok beteg és aközött, hogy teljesen jól érzem magam!

Nézzük is meg, hogy mekkora ez a különbség. C-vitaminból az RDA érték felnőtteknél 80mg/nap. Szent-Györgyi Albert szerint az elméleti minimum 1000 mg/nap. Vagyis 12,5x annyi, mint ami éppen megakadályozza a skorbut kialakulását. Maga Szent-Györgyi Albert ennek az 1000mg/nap mennyiségnek a 4-5szörösét szedte (internetes források szerint) és 93 éves koráig élt vesekő nélkül. 🙂 Mellesleg C-vitamin pótlásra teljesen jó a borászati boltokban kapható Aszkorbinsav por. 1 kg kb 3500-4000 forint és ez egy négytagú családnak közel egy évre elegendő.

De valakiknek érdeke, hogy az emberek féljenek a túladagolástól. Mennyivel kevesebb gyógyszer fogyna, ha az emberek egészségesek lennének! Tehát valahogy meg kell akadályozni, hogy be merjék venni a valóban szükséges mennyiséget. Rettegj a nem létező C-vitamin túladagolástól! Brrr…

Persze már nagyon kilóg a lóláb. Ennek hatására kb 1 hónapja a D-vitamin RDA mennyiségét kénytelenek voltak felemelni az eddigi 10szeresére. Ez nem apró tévedés! Ez nem a „bocsi srácok egy picit elszámoltuk a dolgokat” kategória. Ez nagyságrendi tévedés. Most azt az értéket mondják szükséges minimumnak, amivel az elmúlt években rémisztgettek, mint maximálisan tolerálható legfelső érték. Vélhetően az összes többi vitaminnál is ezt a nagyon precíz módszert használták a legfelső érték megállapításához. 🙂

Éppen ezért én azt szoktam tanácsolni általános elvként, hogy ha egy multivitamin készítmény dobozán RDA 100% vagy annál kisebb érték szerepel bármelyik vitaminból, akkor azt a készítményt ott kell hagyni a polcon.

Nagy port kavaró összecsapások szoktak még kerekedni a „természetes” kontra „szintetikus” hívők között. Valóban jobban felszívódnak a természetes eredetű vitaminok, de nem annyival jobban, mint amennyivel többe kerülnek! Felesleges a félhavi fizetésünket ilyesmire költeni. (Egyszerűsíteni fogok, hogy beleférjek kb 2 oldalba) A probléma abból fakad, hogy a szintetikus vitamint nehezebben ismeri fel a szervezet és emiatt a hasznosulási mértéke is alacsonyabb. De amennyiben sikerül azt az egyszerű szabályt betartani, hogy a multivitamin készítményeket étkezés közben vesszük be, ezt is kiküszöböltük. Az ételben található természetes vitaminok/ásványi anyagok elindítják azokat a feldolgozási folyamatokat, amibe aztán a  szintetikus vitaminok is szépen bekerülnek.

Természetesen igaz, hogy aki nagyon tudatosan táplálkozik, annak sokkal kevésbé van szüksége plusz vitamin vagy ásványi anyag bevitelre. De még ebben az esetben is nagyon nehéz helyzetünk van, mert hazánkban pár dologból hiány van (jód, szelén, stb). Valamint az egész világon mindenhol csökken táplálékainkban a vitamin és ásvány anyag tartalom a termőföldjeink túlhasználtsága miatt. Magyar viszonylatban erről a Gödöllői Agrártudományi Egytem 1960 óta végzett felmérései is ékesen beszélnek. Másrészről pedig van pár elváltozás, ami egyértelműen összefügg bizonyos vitaminok hiányával. Ilyen az érfalak rugalmassága, az idegrendszer terhelhetősége, csontok erőssége. Direkt csak olyanokat soroltam fel, amik hosszú évekig (akár egy évtizedig is) nem okoznak semmilyen érezhető problémát. Mégis mindezek olyan problémák, amikkel napi szinten találkozok az állapotfelmérések során. Amikor olyan szintre jut az elváltozás, hogy már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, akkor a sokszorosát költi az ember gyógyszerre, mint amennyibe a megelőzés került volna…

Eddigi méréseim alapján nagyon jól szerepeltek:

Dr. Lenkei Prémium multivitaminjai (én ebből a közepest szedem)
Nutrilite Double X
Béres Csepp Extra  (ásványi anyag hiány esetén)

Folyamatban van egy magyar gyártó igéretes multivitamin készítményének tesztelése és ha megfelel a várt eredményeknek, akkor felteszem azt is erre a listára.

Találkoztam még jó pár multivitamin készítménnyel, de azok nem hoztak ennyire jó eredményeket. Ezt a “futottak még” kategóriát nem nevesíteném, mert ez a cikk a segítésről szól és nem a kritikáról. De vannak köztük nagynevű gyártók TV-ben agyonreklámozott termékei is és MLM óriások termékei is.

Mivel nem találkoztam még az összes termékkel, ezért, ha bárki úgy érzi, hogy az ő kedvenc vitaminjának is helye lenne a fenti listán, akkor szívesen látom egy biorezonanciás állapotfelmérésre, hogy megnézzük az eredményeit…

Elric Freeman
www.teljessegforrasa.hu

Written by Elric Freeman

A siker nem a kevesek kiváltsága, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanulható, és én azt tűztem ki célomul, hogy minél több embernek segítsek a cikkeim, tanfolyamaim, személyes konzultációk által.

Tags: , , , ,

1 Response to " Multivitamin tények és tévhitek "

  1. Most 2015.10.28-a van ! Mi lehet az akkoriban ígéretesnek minősített multivitamin teszt eredménye ?Én a SZENT-GYÖRYI féle multivitaminra gyanakszom. Remélem, igazam van!
    Köszönettel: Oszlányi Miklós

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.