You are here: Home // Egészséges élet, Top10 // A kókuszolaj Top 10 bizonyított hatása

A kókuszolaj Top 10 bizonyított hatása

A kókuszolaj egyike a szupertáplélékoknak. A zsírsavak egyedi kombinációjának köszönhetően nagyon kedvező egészségügyileg. Segíthet a

kókuszzsír

kókusz

fogyásban, a jobb agyi funkciókban. Nézzük a top 10 egészségügyi hatását, amit humán vizsgálatok bizonyítottak.

1. A kókuszolaj a zsírsavak egyedi kombinációját tartalmazza
A kókuszolajat régen nagyon nem ajánlották, mert telített zsírsavakat tartalmaz. Tény, hogy a kókuszolaj a leggazdagabb forrása a telített zsírsavaknak, csaknem 90%-a a zsírsavaknak telített benne.

Azonban az új kutatások azt mutatják, hogy a telített zsírok ártalmatlanok. Sok nagy kutatást végeztek több százezer emberrel és ezek szerint az egész “artéria-eltömődés” ötlet egy mítosz.

Továbbá, a kókuszolaj nem átlagos telített zsírokat, mint ami a sajtban vagy steakben található, hanem úgynevezett közepes láncú triglicerideket tartalmaz.

A legtöbb zsírsav a mai étrendben hosszú láncú zsírsavakat tartalmaz, de a közepes láncú zsírsavak pl a kókusz olajban eltérően metabolizálódnak.

Ezek az emésztőrendszerből egyenesen a májba mennek, ahol mint egy gyors energia forrást használják vagy úgynevezett ketontestekké változnak, amelyek terápiás hatással vannak az agyi rendellenességekre , mint az epilepszia és az Alzheimer-kór.

2. Azok a népek ahol sok kókuszt fogyasztanak, a legegészségesebbek közé tartoznak a világon

A kókusz eléggé “egzotikus” étel a nyugati világban, elsősorban egészségtudatos emberek fogyasztják.

Azonban egyes részein a világnak, a kókusz étrend a legfontosabb, és az emberek kiváló egészségnek örvendenek generációk óta.

A legjobb példa erre a Tokelauans népesség, amely a Csendes-óceán déli részén él.

Annak a kalóriának amit megesznek több mint 60% -át a kókuszdió adja és ezzel ők a világ legnagyobb telített zsír fogyasztói a világon.

Ezek az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és nincs bizonyíték arra, hogy szívbetegségekben szenvednének.

3. A kókuszolaj növeli az energiafelhasználást, ezáltal segít több zsírt égetnikókuszzsír

Az elhízás jelenleg az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a világon.

Míg néhány ember úgy gondolja, az elhízás kérdése csupán a bevitt kalóriákról szól, mások (köztük én is) úgy vélik, hogy az sem mindegy honnan származik az a kalória.

Egy tanulmány szerint 15-30 gramm közepes láncú triglicerid hatására a napi energiafelhasználás 5% -kal nőtt, ami összesen mintegy 120 kalória naponta.

4. A kókuszolajban levő laurilsav megöli a baktériumokat, vírusokat, gombákat, segít elkerülni a fertőzéseket

Közel 50% -a a zsírsavaknak a kókuszolajban laurinsav.

Amikor a kókuszolajat enzimatikusan emésztjük, létrejön egy monolaurin nevű monoglicerid.

Mind a laurinsav mind a monolaurin meg tudja ölni a káros kórokozókat (baktériumok, vírusok és gombák).

Például, kimutatták, hogy a Staphylococcus aureus baktériumot (egy nagyon veszélyes kórokozó), és a Candida albicans gombát is el tudja pusztítani. Ezért fogyasztják a candidások előszeretettel.

5. A kókuszolaj csökkenti az éhséged, kevesebbet fogsz enni külön törekvés nélkül is

kókuszolaj

kókuszolaj

Érdekes tulajdonsága ez a kókuszolajnak, a megemésztésével van kapcsolatban, ugyanis a ketontesteknek étvágycsökkentő hatása van.

Egy tanulmányban 6 egészséges férfinak közepes és hosszúláncú triglicerideket adtak. Aki a legtöbbet ette a közepes láncú trigliceridekből 256 kalóriával kevesebbet evett naponta átlagosan.

Egy másik tanulmányban amit 14 férfival végeztek, felfedezték hogy aki sok ilyen trigliceridet evett az ebédre szignifikánsan kevesebb kalóriát evett meg.

Ezek kis kutatások voltak, rövidtávon. De ha ezek hosszú távon is érvényesek, komoly változásokat lehet elérni akár testsúlycsökkentés terén is.

6. A zsírsavak ketontestekké alakulnak, melyek csökkenthetik a rohamokat

Az ún ketogén diéta (nagyon kevés szénhidrát, nagyon sok zsír) jelenleg is kutatás alatt áll, hogy van-e gyógyhatása.

Ennél a diétánál nagyon kevés szénhidrátot, és nagyon sok zsírt kell enni, hogy a vérben megemelkedjen a ketontestek száma. Valamilyen oknál fogva, drámaian csökkenti az epilepsziás gyerekeknél a rohamok számát, még akkor is ha sok fajta gyógyszer nem hozott eredményt. Mivel a kókuszolajban levő trigliceridek a májban rögtön ketontestekké alakulnak, gyakran használják epilepsziás betegeknél a ketózis elősegítésére.

7. A kókuszolaj javítja a vér koleszterinszintjét, és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A kókuszolaj tele van telített zsírokkal, melyek nem károsítják a vérlipideket, mint azt korábban gondolták.

A telített zsírsavak növelik a HDL (jó) koleszterin szintjét, és az LDL szintjét pozitívan megváltoztatják.

Egy 40 nővel végzett kutatásban kimutatták, hogy a kókuszolaj csökkentette a teljes és az LDL koleszterin szintjét miközben növelte a HDL szintjét.

kókuszzsír8. A kókuszolaj védi a hajat a károsodástól, hidratálja a bőrt, és fényvédőként is funkcionálhat

A kókuszolajnak van pár felhasználási módja még, amihez nem kell megenni. Sok ember használja kozmetikai célokra, hogy javítsák bőrük és hajuk egészségét.

Száraz bőrű egyénekkel végzett kutatások igazolják, hogy a kókuszolaj javítja a bőr nedvességtartalmát és lipidtartalmát.

Védi a hajat a károsodástól és kiváló organikus fényvédőként is használható. A nap ultraibolya sugárzásának mintegy 20%-át blokkolja.

Olaj rágásra is használható, ekkor megöli a szájban lakó káros baktériumokat, ezzel növelve a szájhigiéniát, és csökkenti a szájszagot is.

9. A kókuszolaj növelheti az agyi képességeket az Alzheimeres betegeknél

Az alzheimer kór a leggyakoribb a demenciát okozó betegségek közül, ami az idősebbeket fenyegeti. Ezek a betegek úgy tűnik kevésbé képesek használni a glükózt mint energiát az agy bizonyos részein.

A ketontestek képesek az agy számára energiát adni. A kutatók úgy gondolják, hogy a ketontestek alternatív energiaforrást jelentenek ezeknek az alulműködő sejteknek és csökkentik az alzheimeres tüneteket.

10. A kókuszolaj segíthet lefogyni, különösen a veszélyes hasi tájékonkókuszolaj

Tekintettel arra, hogy a kókuszolaj csökkenti az étvágyat és növeli a zsírégetést, egyértelmű, hogy segít a fogyásban is.

A kókusz olaj úgy tűnik, hogy különösen hatékonyan csökkenti a hasi zsírt, amely benyúlik a hasüregbe és körbeveszi a szerveket.

Ez a legveszélyesebb fajta elhízás, és erősen összekapcsolódik sok nyugati betegséggel.

A derékbőség könnyen mérhető, és ez egy nagyszerű irányadó a hasüregi zsír mértékére.

Egy 40 hastájéki elhízásban szenvedő nővel végzett kutatásban, ahol kiegészítő, 30 ml kókuszolajat kaptak naponta, jelentős csökkenést mutatott a testtömegindex és a haskörfogat is 12 hét alatt.

11. Még valami?

Ha kókuszolajat akarsz vásárolni, itt egy remek lista ahonnan válogathatsz organikus termékekből, és még a vásárlók véleményét is elolvashatod, ami szintén fontos szempont lehet.

Ha élvezni akarod a kókuszolaj egészségügyi hatásait, akkor eredeti szűz kókuszolajat vegyél… NE a feldolgozottat.

Én személy szerint ezt használom már egy ideje, sütésre, főzésre, vagy akár csak kenyérre, és remekül érzem magam.

Written by Szűcs Andi

A kezdetektől fogva természetgyógyászként dolgozom, de akkor még kineziológiával, EFT-vel segítettem a hozzám fordulóknak. Kb. 5 éve foglalkozom biorezonanciás állapotfelméréssel, és táplálkozási tanácsadással, anyagcsere típusú diétákkal. Több ezer ember szervezetébe volt alkalmam bekukkantani, sok-sok látványos javulásnak voltam szemtanúja, és van pár baba is aki egy-egy diéta, méregtelenítés után örvendeztette meg (leendő) szüleit. Folyamatosan képzem magam, mert a szervezetünk egy nagyon bonyolult rendszer, bonyolult összefüggésekkel. Szerencsésnek tartom magam, mert a hobbim a munkám is.

Tags: , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.