You are here: Home // Egészséges élet // A mák jótékony hatásai

A mák jótékony hatásai

Az emberiség már több évszázada használja a mákot, nemcsak energiaforrásként, hanem mint a legkülönbözőbb gyógykészítmények alkotóelemét is. Az antik világ atlétái például mézzel és borral kevert mákmagokat fogyasztottak, hogy így őrizzék meg erejüket és egészségüket.

A törékeny növény tejéből nyert ópiumon kívül a másik fő produktum a mákolaj (Oleum papaveris). A mákolajat a kis szürkéskék mákmagokból nyerik hideg sajtolással, és miként mifelénk többnyire tisztában vannak vele: a magokban nincs semmiféle narkotikum (sok külföldi éppúgy visszautasítaná a mákos kalácsot, mint az ópiumpipát).

A mákolaj a lenmag vagy a kendermag olajához hasonló tulajdonságokkal büszkélkedhet. Vannak benne értékes esszenciális zsírsavak (ómega-3 és ómega-6), ám az említett másik két olajhoz képest a mákolaj kevésbé zsíros, világosabb színű, és lassabban szárad ki. Ez utóbbi tulajdonságát elsősorban a festők használják ki a különböző színek kikeverésekor.

Gyönyörű haj, kemény csontok

Szenteljünk egy kis figyelmet a mákolaj előnyös tulajdonságainak és az egészségre nézve jótékony hatásainak. A mákolaj a már említett telítetlen zsírsavak mellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat és E-vitamint. Valóságos elixírként kiválóan hat a bőr, a haj, a köröm és a csontok állapotára. Az esszenciális zsírsavak – csakúgy, mint a lenmagolaj és a kendermagolaj esetében – táplálják, hidratálják, regenerálják, óvják és selymessé is teszik a bőrt. A mákolaj kiváló a száraz, töredezett, ekcéma vagy gyulladás következtében sérült bőrre, és segítséget nyújt különféle sömörök esetén is.

Magas kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően a mákolaj táplálja, védi és rugalmassá teszi a körmöket és a hajat. Emiatt a mákolajat sokszor felfedezhetjük az arckrémek, hajbalzsamok és kondicionálók összetevői között.

Az olajban levő kalcium már az anyaméhen belül is támogatja a megfelelő csontfejlődést. Megelőzhető vele a csontritkulás és a fogszuvasodás korai kialakulása.

A mák és az idegrendszer

A mákaromának köszönhetően a mákolaj nyugtatóan hat a lélekre. Jelentős mértékben nyugtatja a központi idegrendszert, segítséget nyújt idegi eredetű betegségek, lelki kiegyensúlyozatlanság és stressz esetén. Kiválóan alkalmazható masszázshoz és illóolaj-keverékekben. Csillapítja az izomgörcsöket és a fejfájást, valamint elősegíti a nyugodt alvást. (Erre utal a mák latin neve is: Papaver somniferum annyit jelent, hogy álmot hozó.) Alkalmazása jótékony hatású például a stressz (a szülők válása, örökbe fogadás stb.) miatt magas vérnyomásban szenvedő serdülőkre és fiatalokra. Érdekes tény továbbá, hogy az ómega-3 zsírsavak javítják a sejtek inzulinérzékenységét (vagyis előnyösen alkalmazhatók a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, illetve kiegészítő kezelésében – a szerk.)

Daganatmegelőzés

Az olajsav, amely szintén megtalálható a mákban, javítja az emlékezőképességet, és csökkenti a vérnyomást. Az utóbbi idők kísérletei alapján mostanában a mellrák megelőzésének egyik lehetőségeként emlegetik a legtöbbet.

Mákolaj a konyhában

A mákmagokat emberemlékezet óta használják a konyhában. A mákolaj rendkívül finom és kellemes illatú, alkalmas hideg vagy meleg, édes vagy sós ételek készítésére, beletehetjük salátaöntetekbe, főzhetünk és süthetünk is vele. Nem csupán finom, hanem jó érzéssel is eltölthet bennünket a fogyasztása, hiszen a telítetlen zsírsavak segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Ha egyszer túl sokat enne, és elkezdene “égni” a gyomra, vegyen be egy kanálnyi mákolajat. Meglátja, hogy egy kis idő múlva már nem lesz semmi baja.

Legyen tehát akár testi, akár idegrendszeri, lelki-érzelmi problémája, vagy egyszerűen csak szeretne egy jó, illatos mákos kalácsot, a mákolaj mindig kiváló és egészséges alternatívát kínál.

Forrás: Vladimír Vonásek

 

Én itt szerzem be a mákot, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik.

Written by Szűcs Andi

A kezdetektől fogva természetgyógyászként dolgozom, de akkor még kineziológiával, EFT-vel segítettem a hozzám fordulóknak. Kb. 5 éve foglalkozom biorezonanciás állapotfelméréssel, és táplálkozási tanácsadással, anyagcsere típusú diétákkal. Több ezer ember szervezetébe volt alkalmam bekukkantani, sok-sok látványos javulásnak voltam szemtanúja, és van pár baba is aki egy-egy diéta, méregtelenítés után örvendeztette meg (leendő) szüleit. Folyamatosan képzem magam, mert a szervezetünk egy nagyon bonyolult rendszer, bonyolult összefüggésekkel. Szerencsésnek tartom magam, mert a hobbim a munkám is.

Tags: , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.