You are here: Home // Egészséges élet // Ételallergia vagy ételintolerancia? Mi a különbség?

Ételallergia vagy ételintolerancia? Mi a különbség?

ételallergia vagy ételintolerancia

ételallergia vagy ételintolerancia

Mivel egyrészt hasonló dolgot takar, másrészt pedig a tünetei is hasonlók sokszor összekeverik ezt a két egyébként különböző fogalmat. A szép az egészben az, hogy akár a hazai akár a külföldi szakirodalmat olvassa az ember, még ott is keverik legtöbbször, főleg az egymástól másolt, átvett cikkek miatt.

Normál esetben az élelmiszerek nem okoznak problémákat. 2-3%-a az embereknek valóban ételallergiás, a többiek akiknek emésztőszervi problémáik vannak, jellemzően intoleránsak bizonyos élelmiszerekre.

Ételintoleranciákért egyébként az emésztés a felelős, ételallergiákért pedig az immunrendszer.

Ezért az ételintolerancia elmúlhat, ha az ember kiiktatja a nem tolerált ételeket, és regenerálja a bélflóráját.

Ételallergia jellemzői:

Az ételallergia esetén teljesen mindegy mennyit fogyaszt az ember az allergiát kiváltó élelmiszerből, az allergiás reakció egyéntől függően azonnal jelentkezik. Sokszor hamarabb jelzi a bőr pl ekcéma, atópiás dermatitisz, egyéb viszkető viszkető bőrgyulladások formájában az allergia meglétét, minthogy másból észrevenné az ember. Van úgy, hogy csak egy enyhe orrfolyás jelentkezik, amit betudnak egy meghűlésnek.
Ilyenkor jellemzően a bevitt táplálék fehérjéjére, vagy más összetevőre reagál az immunrendszer mint ellenségre, és védekezni kezd ellenük. Ezekkel szemben termelődhetnek E típusú antitestek (IgE). Az ellenanyag (IgE) vizsgálható vérteszttel, ha valaki gasztroenterológiára megy, ott az allergiát fogják csak nézni, intoleranciát (IgG) általában nem néznek! Ez csak akkor fontos, ha valaki végigzongorázza a vizsgálatokat, semmire nem allergiás, és elküldi az orvos, hogy menjen pszichiátriára, nincs semmi baja (van egy pár ilyen vendégem). Ilyenkor jöhet az ételintolerancia teszt.

Leggyakoribb allergének:
tojás
hal
rákfélék
olajos magvak
tehéntej
eper, málna
búza, glutén
szójabab

Tünetek:

száj zsibbadása
bőr viszketése
csalánkiütés
ajkak, arc, nyelv, torok megduzzadása
légzési nehezítettség
hasi fájdalom, hányás, hasmenés, émelygés
szédülés, ájulás
ekcéma
anafilaxia

Ételintolerancia jellemzői:

ételallergia vagy ételintoleranciaAz ételintolerancia esetében mennyiség függő, hogy mennyit tolerál a szervezet, vagy hogy milyen mértékű tünetek lépnek fel utána. Valamint nehéz beazonosítani az ételféleséget is, mert 2-3 nap is eltelhet amíg a tünetek jelentkeznek.
Az ételintolerancia más néven pszeudoallergia, azaz álallergia, ugyanis nagyon hasonló tüneteket produkálhat. Ebben az esetben nem az a gond, hogy valamit termel a szervezet, hanem az, hogy nem termel elég emésztőenzimet. Pl. a laktóz érzékenység enzimhiány (laktáz enzim), de ha valaki a tejfehérjét nem bírja megemészteni az allergia, hiszen ott immunreakció is történik.

Fehérje bontó enzimek:
A fehérje emésztése a gyomorban kezdődik, a vékonybélben folytatódik proteáz enzim szükséges hozzá.

Zsírbontó enzim:
A lipáz a zsírokat alakítja zsírsavakká, és glicerinné. Ezáltal tudnak felszívódni a zsíroldékony tápanyagok, vitaminok.

Szénhidrátbontó enzimek:
Amiláz: keményítőket bontja
Cellulóz: rostokat bontja, ha nincs elegendő jelentkezhetnek problémák ha sok gyümölcsöt, gabonát, zöldséget fogyasztunk. A megfelelő lebontás helyett, erjedni kezd az elfogyasztott étel, ez pedig gázképződéshez, puffadáshoz, hasi diszkomfortérzéshez vezethet.

A gluténérzékenység egy nehezebb eset, mert több fajtája is van.
1. Klasszikus lisztérzékenység, ez esetben konkrétan a lisztfehérjétől sokall be a szervezet.
2. Cöliákia, egy autoimmun állapot, ami vékonybél károsodással jár, és ezáltal felszívódási zavarral. Ez az immunrendszer problémája.
3. Gluténintolerancia, amikor megint csak a glutén lebontásáért felelős enzim hiányzik. Ez az emésztőszervrendszer problémája.
4. NCGS – nem cöliákiás glutén szenzitivitás. Nem mutatható ki a vérből, hogy cöliákia, de ha elhagyja a beteg a gluténtartalmú ételeket, az állapota javul.

Ételintolerancia tünetei (általában):

hányinger
gyomorfájdalom
felfújódás, puffadás
hányás
hasmenés
gyomorégés
fejfájás
ingerlékenység

A szénhidrát intolerancia gátolhatja a fogyást.

Az alkohol intolerancia az alkoholbontó aldehid dehidrogenáz enzim hiányából ered. Már kis mennyiségű alkohol fogyasztása is rosszulléthez vezethet.

A fruktóz intolerancia a fruktóz metabolizmus ritka genetikai rendellenessége, melyet a glükózzá alakításban részt vevő aldoláz B nevű enzim hiánya okoz.

Az élesztő intolerancia tünetei lehetnek a fejfájás, légzési nehézség, alhasi görcsök, bőrproblémák és a hirtelen hangulatváltozások.

Ha vannak ehhez hasonló tüneteid, érdemes kideríteni, hogy mely ételféleség okozhatja. Kattints ide, és kérj időpontot egy részletes ételintolerancia vizsgálatra.

Egy komplex emésztőenzim készítmény javíthatja az emésztés hatékonyságát, de összességében legalább időlegesen ki kell iktatni az élelmiszert amire intoleránsak vagyunk.

Written by Szűcs Andi

A kezdetektől fogva természetgyógyászként dolgozom, de akkor még kineziológiával, EFT-vel segítettem a hozzám fordulóknak. Kb. 5 éve foglalkozom biorezonanciás állapotfelméréssel, és táplálkozási tanácsadással, anyagcsere típusú diétákkal. Több ezer ember szervezetébe volt alkalmam bekukkantani, sok-sok látványos javulásnak voltam szemtanúja, és van pár baba is aki egy-egy diéta, méregtelenítés után örvendeztette meg (leendő) szüleit. Folyamatosan képzem magam, mert a szervezetünk egy nagyon bonyolult rendszer, bonyolult összefüggésekkel. Szerencsésnek tartom magam, mert a hobbim a munkám is.

Tags: , , , ,

Te mit gondolsz?

Copyright © 2009 Teljesség Forrása. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.